APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan Meclis toplantısının üçüncü oturumu gerçekleşti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından İzmirim Kart Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik Taslağı gündeme geldi. Taslağa göre 30 yaş üstü vatandaşların öğrenci kartının kapatılması konusu masaya yatırıldı.

Görüşmeler sonrası oylanan önerge oy çokluğu ile kabul edildi. 

İNSANLARIN MAĞDUR EDECEĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ

Getirilen sınırın hak sahiplerini zora sokacağına değinen AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, “30 yaş sınırı getirilen bu maddenin hak sahiplerini engelleneceğini düşünmekteyiz. ESHOT’un birçok sübvanse ettiği süreçte bu uygulamanın insanları mağdur edeceğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

VATANDAŞIN ALEYHİNE BİR DURUM YOK

Konuya ilişkin CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul ise “Hukuk komisyonunda bu maddeyi görüştük. Vatandaşın aleyhine bir durum yok. Bazı kötü niyetli vatandaşların kullanımı nedeniyle belediyemizin zararı olduğu tespit edilmişti. 560 bin tanesi 25 yaş altı 60 bin kullanıcı 30 yaş üstü olduğu tespit edilmiştir. Burada 30 yaş üstü olup hala öğrenimine devam eden kullanıcıların çalışma hayatında olmasına rağmen ESHOT indiriminden faydalandığı tespit edilmiş. Son dönemde bunda artış olması sonrası öğrenci kullanımı 5 TL olması nedeniyle ciddi bir zarar neden oluyor. Kurumun her türü zararın meclisimizin gündeminde vatandaşın ve kurumun lehine olacak şekilde karar aldırması lazım. Burada İzBB Başkanının yaş sınırını TCDD’de yaş sınırı 26 iken başkanımız 30 yaş olarak saymıştır. Kendisi yüksek lisans yapanları da düşünmüştür. Bu konuda zarar söz konusu değildir” diye konuştu. 

AYRIMI DOĞRU BULMUYORUZ

AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil ise, “Öğrenci kartı ile kullanılan indirimli kartlar var. Bunun ESHOT’a maddi karşılığı var. Biz kafamıza göre öğrencileri yaşına, cinsiyetine göre ayırmayı doğru bulmuyoruz. Öğrenci tanımının ve öğrenci adı altında indirimli kart kullananların yasal hakkı var. Biz toplu ulaşım hizmeti sağlıyoruz. Bu bizim kar amacı gideceğimiz alan değil. Bu alanla ilgili vatandaşlar bazında yanlış kullanım söz konusuyla bununla ilgili farklı yöntem bulunabileceğini komisyonda da dile getirdik. Burada en önemli argüman ’26 yaş sınırı’ oldu. TCDD’nin 26 yaş sınırı öğrenciler üzerinde yapılan bir şey değil. O gençlik ve çocuk skalası altında. Uluslararası taşımacılıkta da kıstas alınan baz gençliktir. 644 bin kullanıcıdan 60 bin kullanıcıyı sistemden eliyoruz. 50 yaşında evinde oturan çalışmayan açık öğretim okuyan bir kadın da bu sistemden faydalanıyor olabilir. Fayda zarar analizi yapıldığında biz getirilen önergenin bir fayda yaratmayacağını düşündüğümüz için ret oyu kullandık” dedi.

Kemal  Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de  vefa  ziyaretleri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de vefa ziyaretleri

YENİ HİZMET BİNASI İÇİN KARAR ALINDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim 2020’deki depremde hasar alan ve ardından yıkılan ana hizmet binası ile ilgili önemli bir karar alındı. Büyükşehir meclisinden eski binanın bulunduğu parsele ilişkin imar planı değişikliği oy birliği ile geçti. Böylece eski binanın yerinde ve eski büyüklüğünde yapılmasının önü açılmış oldu.

Editör: Oğuzhan Arslan