APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu yapıldı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından ilk kez toplanan İBB Meclisi’ne İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlık etti.

Oturumu yönetmek üzere meclis salonuna alkışlarla gelen İmamoğlu, tüm meclis üyelerinin tek tek eline sıkarak kutladı. 

316 meclis üyesinden oluşan mecliste 31 Mart seçimlerinin ardından CHP’nin çoğunluğu sağladığı mecliste, AK Parti azınlıkta kaldı. Meclis, İBB Başkanı İmamoğlu ve 185 CHP’li meclis üyesi, 129 AK Parti’li meclis üyesi ve 2 MHP’li meclis üyesinden oluştu. 

İstanbul Bağcılar’da akılalmaz olay İstanbul Bağcılar’da akılalmaz olay

CHP’nin 30 yıl aradan sonra ilk kez oy üstünlüğü sağladığı mecliste İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği üye seçimlerinin yanı sıra meclis başkanvekilleri, katip üyeler, encümen ve ihtisas komisyonları üyeleri de belirlendi.

Meclis 1. Başkanvekilliğine CHP’li Meclis Üyesi Nuri Aslan seçilirken, 2.Başkanvekili de mecliste uzun yıllar grup başkanvekilliği yapan AK Parti’li Göksel Gümüşdağ’ın CHP’li kuzeni Gökhan Gümüşdağ oldu. Nuri Aslan, 184 oyla İBB Başkanvekili seçildiği oylamada, AK Parti adayı Ahmet Bilal Kıymaz 129 oyda kaldı. 2. Başkanvekili seçilen Gökhan Gümüşdağ da 182 oyla seçildi.

Önceki dönemde AK Parti   Grup Başkanvekili olan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun görevi sona erdi. Göksu’nun görevini yeni dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde Genel Sekreterliği görevini yürüten ve AK Parti  Gaziantep milletvekilliği de yapan Kahraman Emmioğlu’nun damadı Zeynel Abidin Okul devraldı. Göksu, İBB Meclisi’nde bu dönemde Esenler İBB Meclis Üyesi ve Esenler Belediye Başkanı olarak yer alacak.

Bizler yeni dönem için o iradeye layık olmak, bu kadim ve eşsiz şehre hizmet etmek üzere görevlendirildik

Açılış konuşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, bu kadim kente hizmet etmiş, belediye başkanından çalışanlarına kadar, kaybettiğimiz tüm değerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. İçinde bulunduğumuz Şehitler Haftası vesilesi ile bu güzel vatanımız için canını feda etmiş tüm şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Huzurunuzda, İBB’nin 9’ncu seçim dönemi, yani 2024-2029 yılları arasındaki yeni döneminin ilk oturumunu açıyorum. Belediyemize, şehrimize ve 16 milyon İstanbulluya hayırlı, uğurlu olsun. Büyükşehir Belediye Meclisi’miz, İstanbulluların iradesinin en üst seviyede temsil edildiği yerdir. Bizler yeni dönem için o iradeye layık olmak, bu kadim ve eşsiz şehre hizmet etmek üzere görevlendirildik. Bugün bu salonda bulunan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma önemle ve öncelikle hatırlatırım ki, unvan ve makamlarımız geçici, sorumluluğumuz ise her türlü şahsi ve siyasi hesabın üzerindedir. Allah hepimize, İstanbullulara mahcup olmamayı ve bu şehre hak ettiği hizmeti sunabilmeyi nasip etsin” şeklinde konuştu.

Bu muhalefet görevini biz çok dikkatli bir şekilde, İstanbul halkının menfaatlerini gözeterek yerine getireceğimizi inanıyoruz

Toplantıda AK Parti Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul ise, “İstanbul halkının ortaya koymuş iradesinin bizim başımızın üstünde yeri var. Bize bu dönemde AK Parti grubu olarak mecliste muhalefet görevi verdi. Bu muhalefet görevini biz çok dikkatli bir şekilde, İstanbul halkının menfaatlerini gözeterek yerine getireceğimizi inanıyoruz. Bu noktada değerli katkılar sunacağımıza inanıyoruz. Gece gündüz demeden gerçekten bu görevi bütün arkadaşlarımızla değerli katkılar sunarak geçirmeyi planlıyoruz. Bu noktada da meclisimize sık sık elimize gelen bilgileri paylaşacağız. Uyarılarda bulunacağız. Değerli katkılarımız olacak. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu’nun bu noktada bizden istediği İstanbul halkının yararına olan tüm katkıları, ortaya koyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İstanbul halkının menfaati için burada her türlü çalışmayı birlikte ortaya koyacağız” dedi.

AK Parti’nin teklifi oyçokluğuyla reddedildi

Yeni dönemde mecliste azınlık durumuna düşen AKP’nin tekliflerinin oy çokluğu ile reddedildiği mecliste, CHP grubunun bütün teklifleri de oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP yerel seçimlerde Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Şile, Silivri, Şişli, Tuzla ve Üsküdar’ı kazanarak elindeki ilçe belediye sayısını 14’ten 26’ya çıkardı.

Editör: Oğuzhan Arslan