APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - AK Parti, son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan çok sayıda yurttaştan gelen talepleri gerekçe göstererek, sokak köpeklerinin uyutulması seçeneğini de içeren yasa  teklifini hızla Meclis gündemine getirme kararı aldı. Öldürmenin çözüm olmadığını savunan hayvanseverler ve veteriner hekimler vicdani çözüm yollarının olduğuna dikkati çekti.

VİCDANİ BİR ÇÖZÜM

 Bu ülkede öldüren değil yaşatan yasalar istediklerini belirten Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP ) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Yıllardır biz hayvanseverler sokak hayvanları konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Senelerdir sorunu görmezden gelenler can dostlarımızın canlarına mı kast edecek? Öldüren değil, yaşatan yasa istiyoruz. Geçici değil sorunların kalıcı olarak çözülmesini arzu ediyoruz. Gerek veteriner hekimler odaları gerekse belediye veteriner işleri paydaşlığında sorun vicdani boyutta çözülebilir. Eş zamanlı kısırlaştırma popülasyonun artışını önleyecektir” dedi.

uzmani-uyardi-hareketsiz-kalmak-kopek-saldirilarini-onleyebilir

HAYVANSEVER TOPLUM

Mevcut yasaların etkin şekilde uygulanmamasının sorunları derinleştirdiğine dikkati çeken Karabağlar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Murat Aras, “Mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanması hayvanların refahı için büyük önem taşımaktadır. Ancak, bu yasaların kağıt üzerinde kalması ve gerektiği gibi uygulanmaması, sorunların daha da derinleşmesine neden olmaktadır. Yasalardaki muğlak kavramların yoruma ihtiyaç duymayacak şekilde düzeltilmesi gerekir. Kanunu denetleme sorumluluğu bulunan kurumlarda taşra teşkilatlarının kurulmaması, denetlenmenin yeterince yapılmaması herkesin “Koyulan kurala uymasak da bir şey olmuyor” demesine neden olmaz mı? Çevre, doğa ve hayvanları koruma polis sayısının yetersizliği denetlemelerin yapılamamasına neden olmaz mı? Yerel yönetimler, yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, barınak ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısını artırmalı ve hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini sağlamalıdır. Hayvanların öldürülmesi, yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda bir çözüm olarak kabul edilemez. Hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Böylece, daha insancıl ve hayvan dostu bir toplum yaratmak mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yaşar Güler'den Yunan bakana 'F-35' yanıtı Yaşar Güler'den Yunan bakana 'F-35' yanıtı

SOKAK HAYVANI YOKTUR

Çıkarılacak bir yasa ile sokak hayvanlarını topyekun uyutulması veya itlafının yanlış olacağına vurgu yapan İzmir Veteriner Odası Hekimler Başkanı Selim Özkan , “Sokaklarımızdaki popülasyon artışının temelinde sahipli hayvanların sakağa bırakılması var. Sokak hayvanı yoktur, sokağa atılan hayvan vardır. Bugünden yarına sorunların çözülmesi dirayetli ve kapsamlı bir çalışma gerektirir. En kısa haliyle çözüm önerilerimiz; sahipli-sahipsiz tüm hayvanların çiplenmesi lazım. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve kastrasyonu ara vermeden topyekun ve devamlılık esasına dayalı en az 5 sene devam etmeli. Kayıt dışı üretim ve hayvan ticareti engellenmeli. Bakamayacağı ve fazla sayıda ticari amaçlı sahiplenmeler engellenmeli. Hayvanlar barınaklarda değil doğal yaşam alanlarında yaşamını sürdürmeli. Hayvanı bakmayan ve sokağa atan, terkedenler cezalandırılmalı. Hayvanlar değil, sorumluluğunu yerine getirmeyenlere cezai işlem yapılmalı. Büyükşehirlerde hayvan polisleri sokaklarda olmalı, ellerinde çip okuyucularla kayıtlı mı değil mi kontrol etmeli, sahiplik belgesi ve hayvanların pasaportu var mı kontrol etmeli, yoksa 15 gün süre verip kayıt ettirmesi yoksa ciddi ceza almaları sağlanmalı. Sokaklardaki hayvanlara bakan dostlarımıza verilecek Kentli Pati kimliği ile belediye veterinerlik hizmetlerinden faydalandırılmalı” diye konuştu. 

Editör: Oğuzhan Arslan