APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Rize’de çay  üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için, “Çay üreticisinin geçim derdi, bizim derdimizdir” diyerek bugün Rize’de “Çay Mitingi düzenledi. Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda çay üreticileriyle birlikte yapılacak mitinge CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. Miting başlangıcında çay üreticileri sorunlarını tek tek anlattı. Çay üreticisi Gürsel Ceryan, “Sorunlarımız çay. Biz ona bize sahip çıksın diye seçtik ama o ne yaptı, bizim paramızı pul etti. Ben hastayım benim romatizmam var, yalnız çayımı toplayamıyorum. Bir ton çayın parası yevmiye parasını geçmiyor. Eskiden ne yapıyorduk. Çay parasına her şeyi yapıyorduk. Şimdi altın bile alabiliyor muyuz? Çay parası artık yetmiyor. Geçinemiyoruz. Çay bizim ana gelir kaynağımız değil mi? Bununla geçiniyoruz. Bize artık yetmiyor, yan gelir oldu. Gençlerimiz şehri terk etti, büyük yerlere gittiler. Ben maaliyetimi istiyorum, emeğimin karşılığını istiyorum. Hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇAY ALIM FİYATLARI MORALLERİ BOZDU

Üreticilerin ardından konuşmaya başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çay alım fiyatlarının açıklanmasının ardından Rize’de büyük bir moral bozukluğu olduğunun altını çizerek, “Biz yerel seçimlerde şunu söylemiştik. Milletin gündeminde olmayan hiçbir konu CHP’nin gündeminde olmayacak. Ama milletin gündeminde ne varsa o bizim gündemimizde olacak. Eğer sonuç alamazsak sokaklar, meydanlar bizimdir” dedi. CHP Lideri Özel, “Birileri siyasetteki normalleşmeden rahatsızlık duyup eski tartışmalı gündeme geri getirmek istiyor. Ama normalleşme vatandaşın sorununu görmemek değildir aksine normalleşme hem müzakere hem de mücadele etmek gerektiğinde eylem de yapmaktır. Buradan sayın Erdoğan’a kendi memleketinde onunla kavga etmenin ne bana ne kendisine ne Rize’ye faydası var. Ancak ben buradan Erdoğan’a kendi memleketinden AK Partili, MHP’li, İYİ Partili her görüşten hemşehrisinin sesini duyurmaya, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim” mesajını verdi.

RİZE’DE FİLİSTİN MESAJI

Özel, “Filistin’i tanıyan ülkeleri tek tek arıyoruz. Zulüm dursun, İsrail’in yaptığı soykırımı bir kez de Rize’den lanetliyoruz. Son yıllar da tarım ülkesi olma özelliğini kaybetme üzüntüsü yaşıyoruz. Bizim ülkemizde her yıl Trakya kadar ekilir toprak, AK Parti hükümeti boyunca bu topraklara boş kaldı, kaybedildi. Bu sebeple çiftçinin haklarını korurken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünü hiç unutmuyoruz. Çiftçilerimize neleri önerdiğimizi söylemeliyim çünkü CHP sorunu sadece söyleyen değil çözümlerini anlatan, öneriler sunan bir partidir. Çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için önce kanuna uyacağız. 2006’da çıkan kanuna uyulmuyor. Sulamada kullanılan elektrik borçları hemen ürün satılınca ödenebilmeli. Çiftçimizin banka borçları tamamen silinmeli, bir kereye mahsus kredi borçlarının faizi silinmeli ana para 5 yıla bölünmelidir. Çiftçinin elinde kalan ürünler devlet tarafından mutlaka alınmalı” sözlerini kaydetti.

YAŞ ÇAY ALIM FİYATI

100 yıldır Rize’de çay tarımı yapıldığının altını çizen Özel, “Üzümün çoğu ihraç ediliyor, fındıkta. Sadece çay ithalatını denetleyerek, sınırlandırarak kaçak çaya engel olunarak sizin sıkıntılarınız çözülebilir. Biliyorsunuz çay fiyatı açıklandı. Senelerde tütün fiyatı Manisa’da açıklanırdı, üretici beğenirse kasketi havaya atardı. Beğenmezse yere atardı. Şimdi gelin açıklayın bakalım çay fiyatını, açıklamayan hükümeti Cumhurbaşkanı olur mu? Neden tweet atarak açıklıyorsunuz. Gelin Rizeliye açıklayın bakın kasketler nasıl yere çalınıyor. 17 lira çay fiyatını açıklamaya utanıp tweet attırıyorlar. 17 liralık yaş çay alımınını ret ediyoruz. Sadece maaliyetleri karşılanıyor. Bu kadar emekle üretilen çaya verilen fiyat, çay üreticisine sen artık bu işi yapma biz zenginlerle yürüyeceğiz demektir” ifadelerini kullandı.


“Kısaca önemli bir şey daha söyleyelim. Çaykur’da çalışan işçiler var. 11 bin çalışan işçi var. Çaykur işçileri artık 6 ay çalışıp 6 ay boş kalmak istemiyorlar. Çaykur işçileri enflasyon altında zam ala ala maaşlar eridi. Çaykur işçisi 20 yıl önce asgarinin dört buçuk ücreti alırken bugün bir buçuk asgari ücret geriledi. Çaykur işçisi asgari ücretin altında çalışıyor. İşçilerin kadro talebi var, kadrolarını verin. Onlar boş oturmak değil, kazanmak ve kazandırmak istiyorlar.

YKS tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde yapılacak YKS tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde yapılacak

Üretici sorunu içi çay kanunu mutlaka çıkarmalıdır. Biz geçmişte sizin hemşehriniz İstanbul Milletvekilimiz Mehmet Bekaroğlu ile Tahsin Ocaklı’yla bir çay teklifi verdik. Teklife evet dediğini de işçinin de üreticinin de sorunu çözülüyor. Maalesef öneri AK Parti ve MHP oylarıyla ret edildi. Tahsin bey öneriyi bir daha verin. Buradan Sayın Erdoğan’a, Sayın Bahçeli’ye sesleniyoruz. Önergeyi vereceğiz, ret etmeyin, Rize’yi unutmayın. Çay üreticisine söz verilen banka promosyon ödemelerine derhal başlamalı.

Yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmeli. Buradan hatırlayalım, bir selam yollayalım. Ne diyordu Kemal Bey, “Kaçak çayları getireceğim, Rize meydanında yakacağım. CHP’yi iktidara taşıyacağız”. Kaçak çayları getireceğiz, çayları yakmaya Kemal beyi de davet edeceğiz.”

Editör: Oğuzhan Arslan