Başkan Erdoğan ile Devlet Bahçeli'nin görüşmesi sona erdi Başkan Erdoğan ile Devlet Bahçeli'nin görüşmesi sona erdi

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu  Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını belirterek, "Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim." dedi.

İşte Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;

İsrail'in Lübnan'a dijital saldırısıyla ilgili Burada iki türlü senaryo üzerinde duruluyor. Birisi Hizbullah'ın bu cihazları kullandığı biliniyor.

İsrail'in de bunları bilip, bunların değişim ve yenileme sürecinde istedikleri gibi donatarak, patlayıcı yerleştirmiş oldukları ihtimalini de katarak söylüyorum, bu cihazların satın aldırıldıkları şeklinde.

Bunların da aynı anda ve kısa aralıklarla sinyalle patlatılabildiği noktası. İkinci ihtimal de bazı sinyallerle bataryaların kısa devre yaptırılarak, ısıtılması sonucu patlaması.

Geçmişte telefon tamircilerinde veya insanların cebinde cep telefonu bataryalarının patladığını gördük ve bunlarda ölümcül sonuç olmadı. Ufak tefek yangın ve yaralanma oldu. Onun için ilk ihtimal biraz daha güçlü gibi duruyor

TÜRKİYE'DE RİSK VAR MI?

Bu cihazlar Türkiye'de neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını şu an net olarak söyleyebilirim.

Dijital tarafta alınması gereken tedbirler çok var.

Siber güvenlik alanında ciddi ilerlemeler kaydettik. Dünyada hiç bir ülke bir cihazın yüzde 100'ünü üretmiyor ama ana bileşenleri, yazılımı başta olmak üzere kendileri üretme gayreti içerisinde. Biz de bu gayretteyiz.

NARİN CİNAYETİ

Meta mesajları kaydetmiyoruz, depolamıyoruz diyor. Meta başta olmak üzere tüm sosyal medya mecralarıyla görüşmeye devam ediyoruz. Bizim bildiğimiz kadarıyla dünyada hiçbir yerde böyle bir bilgi verilmiyor.

Farklı şekilde depolanmışsa bulut teknolojisiyle ancak oradan bulunması söz konusu. META'nın şu anki yaklaşımı bu. Emniyet güçleri, adalet mekanizmasıyla iletişim halindeyiz. Bizden istedikleri bilgileri ulaşabildiğimiz kadar kendilerine vermeyi istiyoruz. 

VERİLER ÇALINDI İDDİALARI

Veriler çalındı iddiaları pandemi döneminde bazı bilgilerin sızdığı ile ilgili o günün Türkiye'si tartıştı  ve kendi mecrasında da kapandı şeklinde tam olarak söylediğim budur. Ne 85 milyonu konuştuk.

Ne bütün bilgilerin tamamının sızdığını konuştuk Sanki ben onları konuşmuşum gibi bazı kanallarda paylaşıldı. Biz de bunun üzerine gerekli yalanlamayı yaptık. Ben şimdi net olarak söylüyorum.

Bugün böyle bir sızıntı da yok sızıntı riski de yok ve böyle bir gündem de yok. Tamamen suni bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldı. Büyün vatandaşlarımız güvende olabilir. Asla böyle bir sızında güncel olarak söz konusu değildir.

INSTAGRAM'A ERİŞİM ENGELİ

Platformlar Türkiye'nin kararlı olduğunu biliyor. Gerektiği zaman her türlü yaptırımı yapabilir olduğumuzu ortaya koyduk.

ANKARA-İZMİR HIZLI TREN PROJESİ

2027'nin başlarında İzmir'i bitirmiş olacağız, hedefimiz bu. Ankara'dan İzmir'e 3,5 saatte gidilecek.

İstanbul ile Ankara arasında hem bir otoyol hem de yeni bir hızlı tren hattı inşa edelim istiyoruz. Saatte 350 kilometre hızla giden Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni Projesi'nde çalışmalar başladı, 2034 gibi bitirebiliriz. 80 dakikada İstanbul'a gidebileceğiz.

5G'YE NE ZAMAN GEÇİLECEK?

5G için önümüzdeki yıl ihaleyi yapalım ve Ocak 2026'da ilk sinyali verelim diye düşünüyoruz. 

(Alçak yörünge uyduları) Kesinlikle buraya girmeliyiz. Baykar'ın çalışmalarını destekliyoruz. GPS ile konumlama sisteminde milli olarak uçaklara hizmet verebiliriz

Editör: Oğuzhan Arslan