APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi ziyaret için Eskişehir'’e geldi. İlk olarak Eskişehir Valiliğini ziyaret eden Bakan Özhaseki, buradan AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı’na geçti. Parti binasında partililere ve TOKİ mağdurlarıyla bir araya gelen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin konuştu. Bakan Özhaseki’nin toplantısına AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan, AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp, AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hamid Yüzügüllü, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir ve partililer katıldı. 

“BİZ RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞ İNSANLARIZ”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bizim alnımız ak. Dik bir vaziyette de herkesin önüne çıkabiliyoruz yaptıklarımızı anlatabiliyoruz. Hükümetimizin yaptıklarını anlatabiliyoruz. Hükümetin yaptıkları noktasında 22 yıllık iktidarın geçmiş 80 yıllık iktidar dönemiyle kıyaslamasıyla yapsam her bir alanda enerjide, ulaştırmada, sağlıkta aklınıza hangisi gelirse birkaç misli fazlasını yapmış bir iktidarımız var. Biz rüştünü ispatlamış insanlarız.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMADAN BU İŞ OLMAZ”

Türkiye bir deprem ülkesidir. Kimse ben emin yerdeyim, bana bir şey olmaz demesin. Hareketli fay hattı bir gün gelir orayı da vurur. Bunun tek çözümü kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm olmadan bu iş olmaz. Kentsel dönüşümün 3 tane ayağı var. Birisi bakanlık, birisi belediye, birisi de vatandaş. Biz bakanlık olarak müthiş bir mücadele içindeyiz. Bakan olarak ben şehirlere gidip tek tek rica ediyorum, yalvarıyorum ne olur belediye başkanları hazırlayın da gelin bölgenizi. Beraber çalışalım, vatandaşlarımızı güvenli konutlarda oturtalım diye. Yasalar çıkarıyoruz, bütçeler ayırıyoruz. Biz hazırız. Gelenin de asla partisine bakmıyoruz. A, B, C, D hangi partiden gelirse gelsin sonuna kadar kapı açık. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KENDİSİNE İŞ EDİNEN BİR TANE CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI GÖRMEDİM”

İkinci ayağında belediye var. Burada bir tek AK Partili belediyeler gayret ediyor. Ben bugüne kadar kentsel dönüşümü kendisine iş edinen bir tane CHP’li belediye başkanı görmedim. Öğrenmişler papağan gibi bir kelam. Bizler kentsel dönüşüme karşı değiliz, rantsal dönüşüme karşıyız. Kardeşim ne olur rantsal dönüşüm yapmayın. Ayıptır zaten. Kentsel dönüşüm yapın. Yok. Neden? Zor iş. Vatandaşlarla görüşeceksiniz, gönlünü edeceksiniz, işin planlamasını yapacaksınız, gelip bakanlığa diyeceksiniz elinizdeki imkanları bizimle paylaşın biz hazırız. 

“YAPMAYIP YAPIYORMUŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR”

Dışarda sanatçı çağırmak çok kolay. Hele hele yandaş sanatçıları çağırmak. Yandaş gazetecileri çağırıp onlara para verip konuşturmak da kolay, heykel dikmek de kolay. Sanata karşı değilim. Resime, heykele, müziğe neden karşı olalım? Ama bir belediye başkanı önce vicdanına sorsun, deprem geldiğinde yıkılacak binlerce ev var. Ben ne yaptın desin. Ne yazık ki CHP’li belediyelerin yapmadığı gibi bu tür işleri, bir başka özelliği daha var. Dava açmak. İşi engellemek. Son dönemde CHP’lilerin yapmış olduğu bir belediyecilik yapmıyormuş gibi yapıyormuş gibi göstermek. Kendini çalışıyormuş gibi göstermek. 

“BÜTÜN İMKANIMIZLA BURAYA GELİP SONUNA KADAR GAYRET EDECEĞİZ”

Kentsel dönüşümün bütün zorluğuna rağmen bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İnşallah Eskişehir halkının iradesi arkadaşlarımızdan yana olduğunda elimizdeki bütün imkanımızla buraya gelip sonuna kadar gayret edeceğiz. O en ufacık depremde yıkılabilecek kötü konutlarını bir an önce TOKİ’nin sağlam konutlarıyla dirençli hale getirip kendilerine teslim edeceğiz inşallah. 

TOKİ MAĞDURLARI DİYE KENDİ YANDAŞLARINI ORTAYA DÖKÜYORLAR

Ara ara sağda solda TOKİ mağdurları filan diye bir platform oluşturup bir şeyler söyleyenler oluyor. Bunların da çok zorlama muhalefetin tahrikleriyle kendi yandaşlarını ortaya dökerek seçim öncesinde mide bulandırmak için ortalığı biraz da toz dumana karıştırmak için yaptıkları bir numara olduğunu çok iyi görüyoruz. Oraya getirdikleri insanlara neler teklif ettiklerini çok iyi biliyoruz. Böyle bir mağduriyet var mı yok mu buna bakmak lazım. Doğru zamanında önce KDV sosyal konutlar için yüzde 1 iken, sonradan yüzde 10’a kadar yükselmiş. Bu konuyu bakanlar kuruluna gündeme getirdim. Maliye ekibi çalışıyorlar. 

“TÜRKİYE’DEKİ ASGARİ ÜCRETİN YARISI GİBİ BAZEN DÖRTTE BİRİ GİBİ BİR RAKAMLA EV SAHİBİ OLUNABİLİYOR”

Fakat şu anda TOKİ’nin Türkiye üzerinde inşaatını devam ettirdiği ortalama 175 bin civarında konut var. Bunların 165 bini ev sahibi olurken vatandaşlarımız 2 bin küsür liradan 4 bin liraya kadar taksit ödüyorlardı. Yani yüzde 95’i neredeyse 2 bin 300 lirayla, 4 bin lira arasında taksit ödeyerek ev sahibi oluyorlar. Herkes elini vicdanına koysun. Dünyanın neresinde asgari ücretin dörtte biriyle beşte biriyle ev sahibi olunan bir ülke var? Türkiye’deki asgari ücretin yarısı gibi bazen dörtte biri gibi bir rakamla çok şükür binlerce insan ev sahibi olabiliyor. Biz bunları devam ettireceğiz. Daha çok yapacağız. Kiranın bile yarısı gibi fiyatla inşallah ev sahibi yapmaya gayret edeceğiz. Burada TOKİ mağdurları var. Onlarla da görüşeceğiz. Her neyse mağduriyet onu da çözeceğiz. Bu da bizim işimiz. Ara ara mide bulandırmak için yaptıkları genellikle CHP’nin provokasyonlarına da gülüp geçeceğiz.” 

Editör: Oğuzhan Arslan