5 yaşındaki Edanur'un ölümüne ilişkin gözaltına alınan 3 şüpheliden biri tutuklandı 5 yaşındaki Edanur'un ölümüne ilişkin gözaltına alınan 3 şüpheliden biri tutuklandı

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya’ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’i karşıladı. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte, “Demiryolu Müzesi”ni ziyaret etti. Müzeyi ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet, “Almanya’ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret etti.

Steinmeier, İmamoğlu’yla ziyaret için geldiği Sirkeci Tren Garı’nda, bir grup tarafından protesto edildi. Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto eden grup, “Katil Almanya Türkiye’den defol” ve “Soykırım suçlusu katil Almanya” sloganları attı. Polis, slogan atan gruba müdahale etti.

İmamoğlu’yla 1961’de ilk Türk işçi kafilesinin Almanya’ya uğurlandığı Sirkeci Garı’nı ziyareti sırasında bir grup tarafından protesto edilen Steinmeier’in ziyaretinde bir aksama olmadı. Steinmeier, sergiyi gezdikten sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Sirkeci Tren Garı’nın, bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu ifade eden Steinmeier, “Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda onları vatan hasreti, mahrumiyet ve zorluklar bekliyordu. Ve o kadar çok yeni şey vardı ki: Yeni bir dil, yeni komşular ve iş arkadaşları, yeni bir kültür. Şöyle de diyebiliriz: Umut ve başarısızlık arasında yeni bir hayat. Bugün ülkemizde toplumumuzu birlikte şekillendiren yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ülkemizi bizimle birlikte inşa ettiler, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer alıyorlar” dedi.

Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan garın, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağı olduğunu hatırlattı, “Ancak şunu unutmayayım: Türk – Alman göç tarihi sadece tek yönlü ilerlemedi. Yoksulluk ve işsizlik 19. yüzyılda Almanya’daki zanaatkarları Anadolu’ya sürükledi. Boğaziçi Almanları burada açık kollarla karşılandı. Bugün dördüncü ve beşinci nesiller olarak Türkiye’de yaşıyorlar. Ve tarihimizin en karanlık döneminde birçok Alman sanatçı ve entelektüel Türkiye’ye sığındı” diye devam etti.

Steinmeier şöyle konuştu:

“Federal Anayasa’nın yıldönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmek benim için önemliydi. Çünkü burada gördüğümüz ve duyduğumuz hikayeler hem Türk tarihinin bir parçası hem de Alman tarihinin bir parçasıdır. Onlar bizi biz yapan şeylerin parçası. Türkiye’nin Güneydoğusu’nda meydana gelen yıkıcı depremin ardından özellikle Almanya’da büyük bir dayanışma yaşandı. Almanya, en büyük ikili katkıyı yaparak, insani yardım için yardım malzemeleri ve para sağladı. Özel şahıslar da hemen yardım sağladı ve bağış yaptı. Yarın Gaziantep’in harap olmuş bölgesini ziyaret ederek deprem mağdurları ve yardım çalışanlarıyla bir araya geleceğiz. Bu ziyarete çok önem veriyorum. Henüz buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor.”

Editör: Oğuzhan Arslan