APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İsrail ordusunun, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararına rağmen Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırısına, pek çok ülke ile uluslararası kurum ve kuruluş tepki gösterdi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun dün akşam Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 45'e, yaralı sayısının da 249'a yükseldiği belirtilerek, yaşamını yitirenlerden 23'ünün kadın, çocuk ve yaşlı olduğu ifade edildi.

 Türkiye'nin de yer aldığı ülkeler ile uluslararası örgütlerin bu saldırıya yönelik tepkilerini dile getirdi.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar 36 binden fazla Filistinli kardeşimizi şehit eden soykırımcı caniler, dün de güvenli bölge ilan ettikleri Refah'ta bulunan bir mülteci kampındaki sivillerin üzerine füze ve bomba yağdırmışlardır. Uluslararası Adalet Divanının saldırıları durdurma çağrısının ardından gerçekleşen bu katliam, terör devletinin kanlı ve kalleş yüzünü bir kez daha ifşa etmiştir. Netanyahu ve cinayet şebekesi Filistin halkının kahramanca direnişini kıramadıkça ülkesinde iyice köşeye sıkışmakta, daha fazla kan dökerek siyasi ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. Ama bunun hiçbir fayda sağlamadığını pek yakında görecek. Tıpkı özendiği Hitler gibi Milosevic gibi Karadzic gibi ve tarihteki diğer firavunlar gibi lanetle anılmaktan kurtulamayacaklardır. Türkiye olarak, insanlıktan zerre kadar nasibini almamış bu katillerden, bu barbarlardan hesap sorulması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Rabb'im, Filistin halkının ve Gazzeli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Rabb'im bebek, çocuk, kadın, yaşlı, sivil demeden masumları öldürenleri 'Kahhar' ismi şerifi hürmetine kahru perişan eylesin."

BM, İsrail’in Refah’taki saldırısında sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, X sosyal medya hesabından, İsrail’in dün akşam Refah’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasına ilişkin açıklama yaptı.

İsrail’in Refah’taki saldırısında yerinden edilen insanların çadırlarının vurulduğunu belirten Wennesland, kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere 35’ten fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği ve düzinelercesinin de yaralandığı saldırıyı kınadığını kaydetti.

Wennesland, “İnsanların sığındığı bir bölgede bu kadar çok kadın ve çocuğun ölmesi nedeniyle derinden üzüldüm.” ifadelerine yer verdi.

İsrailli yetkilileri saldırıyla ilgili kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütmeye çağıran Wennesland, “sorumlulardan hesap sorulması ve sivillerin daha iyi korunması için acil adımlar atılmasını” talep etti.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'taki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) kampını bombalaması karşısında "öfke duyduğunu" bildirdi.

Söz konusu saldırıların durması gerektiğini vurgulayarak, Refah’ta Filistinli siviller için güvenli bölge bulunmadığına işaret eden Macron, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Fransız muhalif siyasetçiler X hesaplarından paylaştıkları mesajlarla Tel Aviv hükümetine tepki gösterdi.

Fransız muhalif lider Jean-Luc Melenchon, Refah kampında yaşananları "dehşet verici" olarak nitelendirerek, "Gazze'de mülteci kamplarındaki çadırlarda yaşanan iğrenç katliam bu savaş suçlularının ordusunun katillerinin ve liderlerinin ne olduğunu özetliyor." ifadesini kullandı.

Melenchon, bu "dehşetin" son bulması için İsrail'e her türlü baskının yapılması için çağrıda bulunarak, Fransa'nın İsrail hükümetiyle olan işbirliğine son vermesini, silah ihracatı konusunda ambargo uygulamasını ve Filistin devletini tanımasını istedi.

Fransız lider Melenchon, bölgede yaşananlarla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, "hiçbir şey yapmamakla" suçladı.

Filistinli mültecileri diri diri yaktı

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thomas Portes, Refah'taki kampa yönelik saldırılara ait görüntüleri X sosyal medya hesabından paylaşarak, "Dünya, İsrail'in bugün yaptığını görmeli. 'Ordusu' Refah'taki Birleşmiş Milletler kampındaki Filistinli mültecileri diri diri yaktı. Katiller." açıklamasını yaptı.

Portes, İsrail ordusunu hiçbir zaman rehinelerle ilgilenmediğini belirterek, "Tek amaçları : Filistin halkını yok etmek." ifadesini kullandı.

LFI milletvekili Manuel Bompard, Refah'taki bombardımana ait görüntülerin korkunç olduğunu vurgulayarak, Fransa'nın bu katliama izin vererek kendisini "küçük düşüğürdüğünü" kaydetti.

LFI Partisi Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun savaş suçlusu ordusu yeni bir eşik atladı. Bu sefer, uluslararası hukuka göre dokunulmaz olan mülteci kampı bombalandı. İnsani yardım çalışanları yok edildi." açıklamasını paylaştı.

Panot, er ya da geç, Netanyahu ve savaç suçlularının hesap vereceği vaktin geleceğini vurguladı.

Grenoble Belediye Başkanı Eric Piolle, Refah'a ait görüntülerin "dayanılmaz" olduğunu belirterek, "Uluslararası toplum bu savaş suçlarını durdurmaya ne zaman karar verecek ?" sorusunu sordu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'taki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) kampını bombalaması karşısında "dehşete düştüğünü" ifade etti.

Bombardımanlarda hayatını kaybedenler arasında küçük çocukların da bulunduğunu vurgulayan Borrell, saldırıyı kınadı.

Borrell, "Gazze'de güvenli bir yer yok. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır. Uluslararası Adalet Divanı kararlarına ve uluslararası insancıl hukuka tüm taraflarca saygı gösterilmelidir." ifadesini kullandı.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Refah'taki saldırıya ilişkin İsrail operasyonlarının tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasına göre, Sisi, ülkeyi ziyaret eden bir grup Amerikan Kongresi üyesi ile bir araya geldi.

İsrail'in operasyonlarının tehlikesi konusunda uyarıda bulunan Sisi, Gazze halkının yaşamayı sürdürdüğü drama sınır getirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Sisi, Refah'a yönelik İsrail saldırılarının insani ve güvenlik açısından muhtemel tehlikelerine dikkati çekti.

Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun dün akşam Refah'ta yerinden edilmiş savunmasız Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıya tepki gösterildi.

Açıklamada, "Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin Filistin'e ait Refah kentinde yerinden edilmiş insanların çadırlarını kasıtlı olarak bombalamasını şiddetle kınıyor. Söz konusu bombardıman sonucu savunmasız Filistinlilerden yüzlerce kişi öldü veya yaralandı. Bu da uluslararası insancıl hukuka karşı yeni bir ihlaldir." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun söz konusu saldırılarıyla savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 1949 tarihli 4. Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'nin yaşanmaz hale gelmesi amacıyla İsrail'in katliam ve yıkımın çapını sistematik olarak genişletme kapsamında savunmasız sivilleri hedef aldığı kaydedildi.

İsrail'e işgalci güç olarak uluslararası hukuka bağlı kalması ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) askeri operasyonları derhal durdurma yönündeki tedbir kararlarına uyması çağrısının yapıldığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası etkin güçlere de Gazze Şeridi'ndeki savaşı derhal durdurmaları çağrısında bulunuldu.

Belçika

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'taki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) kampını bombalaması karşısında "dehşete düştüğünü" bildirdi.

Söz konusu saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan De Sutter, "Ayrım gözetmeksizin sivilleri, çocukları öldürmek uluslararası hukuka aykırıdır ve Uluslararası Adalet Divanının Refah işgalini durdurma kararını ciddi şekilde ihlal etmektedir." ifadesini kullandı.

De Sutter, "Bu savaş suçlarını tamamen durdurmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

İrlanda

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İrlanda'nın başkenti Dublin'de Virgin Media'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasına tepki gösterdi.

Başbakan Harris, "İnsanların güvende olmak için gittikleri, ebeveynlerin çocuklarını güvende olmak için getirdikleri bir merkezin bir gecede bombalanması dehşet verici." ifadesini kullandı.

Bu saldırının, uluslararası hukuk açısından ciddi soruları gündeme getirdiğine işaret eden Harris, "Gerçekten de bu şiddetin neden sona ermesi gerektiği, bu saldırıların neden sona ermesi gerektiği ve şiddete neden son verilmesi gerektiği konusunda bize bir kez daha çok ama çok güçlü bir fikir vermektedir." dedi.

AB ile İsrail arasındaki ticaret anlaşması gözden geçirilmeli

Harris, konuşmasında, İrlanda'nın, Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasındaki ticaret anlaşması olan Ortaklık Anlaşması'nın gözden geçirilmesi çağrısında bulunan mektubu imzalayan iki ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB'nin bu gözden geçirmeden korkması gerektiğini düşünmüyorum. Şu ana kadar Avrupa düzeyinde verilen yanıttan tatmin olmadığımı düşünüyorum. Bu konunun önemine ilişkin daha geniş koalisyon oluşturmak için her türlü diplomatik yolu denemeye devam edeceğim çünkü bunun devam etmesine izin verilemez. İrlanda'nın Norveç ve İspanya ile Filistin devletini tanımasından gurur duyuyorum ancak, şu anda çocuklar ölüyor ve fiilen yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu merkezler bombalanıyor. Bu alçakça bir hareket."

Şu ana kadar nasıl bu kadar etkisiz kalabildik?

Harris, AB, ABD ve diğer ülkelerin Gazze'de ateşkes çağrısı konusundaki samimiyetinden şüphe duymadığının, ancak her ülkenin kendisine sorması gereken sorular olduğunu bildirdi.

İrlanda Başbakanı Harris, "Bence artık her ülke kendine şu soruyu sormalı: Şu ana kadar nasıl bu kadar etkisiz kalabildik? Barışın etkin şekilde sağlanması ve şiddetin sona ermesi için daha fazla ne yapabiliriz? Bu soruyu yanıtlamak için huzursuz ve aceleci olmalıyız." dedi.

Ürdün ve Katar

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde korkunç savaş suçlarını sürdürdüğü ve bunların en sonuncusunun da dün Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in söz konusu saldırılarıyla hem Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarına hem de uluslararası insancıl hukuka açıkça meydan okuduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Ürdün Krallığı, bu eylem ve suçları mutlak anlamda kınıyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla uluslararası hukuku ve insanlık değerlerini ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, uluslararası toplumun bu suçlara karşı bir tutum sergilemesi ve sorumlulardan hesap sorması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumdan derhal harekete geçerek İsrail'den hesap sorması, devam eden ihlallerin önüne geçilmesi ve Gazze'deki Filistinli sivilleri koruması istendi.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını bombalaması şiddetle kınandı.

İsrail'in UAD'nin kararlarına uyarak Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesine yönelik askeri saldırılarını durdurması gerektiğine dikkati çekilen açıklamada, Refah'ta sivillere yönelik soykırım suçu işlenmeden önce uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve sivillerin korunması istendi.

İsrail ordusunun Refah'ta yerinden edilmiş insanların çadırına yönelik saldırısıyla arabuluculuk çabalarını zora sokmasından endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, Katar'ın Filistin halkı ve davasına olan desteğine vurgu yapıldı.

Arap ülkeleri, Arap Birliği ve İİT İsrail'in Refah'taki kampı bombalamasını kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun dün akşam Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği ve en az 40 kişinin ölümüne neden olan saldırısı "şiddetle" kınandı.

Uluslararası topluma İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği katliamları derhal durdurması çağrısında bulunulan açıklamada, "Filistin halkının, İsrail katliamları nedeniyle benzeri görülmemiş bir insani felakete maruz kaldığına" dikkati çekildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik devam eden saldırılarına tepki gösterildi.

"Refah bölgesindeki yerinden edilmiş sivillerin çadırlarına yönelik saldırının, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın açık teyidi" olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası topluma, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararı doğrultusunda Refah bölgesine yönelik saldırıların durdurulması için müdahale etme çağrısı yapıldı.

BAE, Refah'a yönelik saldırıları sebebiyle İsrail'i kınadı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesine yönelik saldırılarını kınadığı bildirildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes yapılmasının önemi vurgulandı.

Yerinden edilmiş en az 40 Filistinlinin ölümüne yol açan İsrail saldırılarının şiddetle kınandığı açıklamada, daha fazla can kaybının önlenmesi için derhal ateşkese ulaşılması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırıları derhal durdurmasını isteyen Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) çıkarmış olduğu kararın uygulanması talep edildi.

Ayrıca, açıklamada, işgal altındaki tüm Filistin topraklarında gerginliğin tırmanmasının durması ve insani felaket durumunun hafifletilmesi için gösterilecek çabaların kenetlenmesi gerektiği vurgulandı.

İİT'den İsrail'i UAD'nin kararına uymaya zorlama çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada da "İİT, işgalci İsrail güçlerinin Refah kentinde yerinden edilmiş binlerce kişinin bulunduğu kampı bombalayarak Filistinli sivillere karşı gerçekleştirdiği katliamı şiddetle kınıyor." ifadesine yer verildi.

Uluslararası toplumun ve uluslararası alanda etkili güçlerin, İsrail'i UAD'nin kararına uymaya zorlama çağrısının yapıldığı açıklamada, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına son vermesi ve Refah Sınır Kapısı'nı açması talebinde bulunuldu.

Arap Birliği, İsrail'in Refah'ta işlediği suçu uluslararası mahkemelerde kanıt olarak sunacak

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Refah bölgesindeki kampı bombalayan İsrail'in, Filistin halkına yönelik savaş suçları zincirini devam ettirdiğini belirtti.

Ebu Gayt, İsrail'in Refah'ta işlediği suçu uluslararası mahkemelerde kanıt olarak sunacaklarına vurgu yaptı.

Yemen'deki İran destekli Husiler de yaptıkları açıklamada, İsrail'in Refah'taki saldırısını kınadı.

Japonya, İsrail'in Refah'a saldırılarına karşı çıktı

Japonya hükümeti, İsrail'in Gazze Şeridi'nin Refah kentine yönelik saldırılarına karşı çıktığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ile telefon görüşmesinde, Refah bölgesine saldırılara tepki gösterdi.

Görüşmede Bakan Kamikava, "İsrail'in Refah'a 'geniş çaplı askeri operasyonuna' Japonya'nın karşı çıktığını" kaydetti.

Bölgedeki insani krize yönelik "derin kaygılarını" dile getiren Kamikava, esirlerin serbest bırakılması ve sürdürülebilir insani yardım faaliyetlerinin sağlanması için "derhal ateşkes" çağrısını yineledi.

Japon Bakan, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararlarının "ihtilaflara taraf olan ülkeleri yasal olarak bağladığını ve samimiyetle uygulanması" gerektiğini kaydetti.

Resmi Kyodo ajansının bakanlık yetkilisine dayandırdığı haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Katz telefon görüşmesinde, ülkesinin UAD'nin kararlarına itirazını yineledi.

UAD, 24 Mayıs'taki tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak Birleşmiş Milletler görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

Almanya, İsrail’in Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasını "hata" olarak nitelendirdi

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasını "hata" olarak gördüklerini söyledi.

Hebestreit, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, İsrail’in dün Gazze’de mülteci kampını bombalamasıyla uluslararası hukuku ihlal edip etmediğine ilişkin soruyu cevapladı.

Hebestreit, böyle bir sonucu çıkarmak için dikkatli olunması gerektiğini belirterek, İsrail savcılığının saldırıya endişesini dile getirdiğini ve konunun incelendiğini kaydetti.

"Her halükarda bir hata yapıldı, bunu şimdiden söyleyebiliriz." ifadesini kullanan Hebestreit, Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Başbakan Olaf Scholz’un prensip olarak İsrail’in Hamas’a karşı savunmasında uluslararası hukuka uyması gerektiğini defalarca dile getirdiğini söyledi.

Böyle bir suç işlendiğine dair kanıt olduğunda Alman hükümetinin bunu kesinlikle kınayacağını ifade eden Hebestreit, "Uluslararası hukuka göre savaş suçu olup olmadığı, olayı tam olarak bilen hukukçulara bırakılması gereken bir konudur." dedi.

Hebestreit, AA muhabirinin, "Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarının bağlayıcı olduğunu ifade ettiniz. UAD İsrail’in Refah’a saldırılarını durdurmasına hükmetti. Bu kararı destekliyor musunuz ve İsrail’e bu yönde siz de çağrı yapıyor musunuz?" sorusuna da Almanya Başbakanı Scholz’un Kudüs’te İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu’nun da hazır bulunduğu bir toplantıda Refah'a yönelik büyük bir saldırı başlatılmasına karşı uyarıda bulunduğunu anımsattı.

Bolivya’daki  darbe girişimi başarısız oldu Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu

Bunun hala geçerli olduğunu aktaran Alman Hükümet Sözcüsü, "Bu talebimizi birçok kez tekrarladık. Buna bağlı kalacağız." diye konuştu.

Hebestreit, ayrıca İsrail'in uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkı olduğunu da savundu.

Malezya

Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail'in Filistin halkına karşı acımasız, merhametsiz ve kasıtlı soykırım eylemleri, Refah'taki askeri saldırısına derhal son vermesini talep eden Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 24 Mayıs 2024 tarihli kararını ihlal etmektedir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, en az 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırılarının Gazze'deki insani krizi daha da kötüleştirdiği vurgulanarak, uluslararası topluma UAD kararlarını uygulamak için gerekli tedbirlerin alınması çağrısı tekrarlandı.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, en az 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırısının, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) 24 Mayıs 2024 tarihli kararını ihlal ettiğine dikkat çekildi.

Saldırının şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını durdurması için gerekli adımları atması ve uluslararası topluma UAD kararlarını uygulamak için ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması çağrısı yinelendi.

Venezuela

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, Refah kentinden gelen görüntülerin "dehşet verici" olduğunu belirtti.

Uluslararası toplumun gözleri önünde "soykırım" yapıldığını vurgulayan Gil, "Siyonist alçakların yol açtığı bir barbarlık. İsrail'in bombardımanı sonucu yine katledilen kadın ve çocukları gördük. Bu katliam, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) kayıtsızlığı altında devam ediyor. İnsanlığa karşı işlenen bu suçları bir kez daha en güçlü şekilde kınıyoruz. Sorumlular yakalanmalı ve yargılanmalıdır. Dünyanın gözleri önünde eylem yapan bir Nazi rejimi var. Yeter artık! İsrail devletinin işlediği savaş suçları yargılanana kadar dünya artık güvenli bir yer değil." ifadelerini kullandı.

Ünlü isimler İsrail'in Refah saldırısına tepki gösterdi

Ünlü isimler, İsrail'in dün gece Refah'a düzenlediği hava saldırısını kınayarak, sosyal medya hesaplarından Filistin'e destek mesajları paylaştı.

İngiliz oyuncu Riz Ahmad, İsrail'in Refah'taki saldırılarına ilişkin, "İsrail ordusunun Refah'a yönelik saldırısı, bölgeye sığınan 600 bini çocuk 1,3 milyon Filistinliyi feci bir tehlike altına sokuyor. Şimdi kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var, duraklama ya da geçici ateşkes değil. Katliamlar durdurulmalı!" çağrısında bulundu.

ABD'li oyuncu Mark Ruffalo, "#Artists4Ceasefire" (Sanatçılar Ateşkes İçin) kampanyasını X hesabına taşıyarak, "Çok geç olana kadar beklemeyin." ifadesini kullandı. Ruffalo, Uluslararası Ceza Mahkemesinin İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını durdurması yönünde verdiği hükmü de hesabında paylaştı.

İngiliz komedyen Nadir Nahdi, Instagram'dan "Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail'in Refah'taki soykırıma varan saldırılarını durdurma kararı almasından günler sonra işgalci İsrail güçleri, Refah'taki Birleşmiş Milletler çadır kampını vurdu. Gördüğüm videoları asla unutmayacağım. Özellikle oğlunun başsız bedenini taşıyan babayı..." açıklamasında bulundu.

ABD'li rap yıldızı Saul Williams ise İsrail'in son saldırılarını şu sözlerle yorumladı:

"İsrail'in bu katliam ve daha önceki sayısız katliam için öne sürdüğü bahaneleri ciddiye alan, İsrail propagandasını papağan gibi tekrarlayan gazeteciler ve bu noktada İsrail'i kınamayanların zamanına, aboneliğine ya da kullandığı oya değmez. Çok yaşa direniş. Herhangi bir sözde liberal ya da liberal siyonist, parti çizgisini oynayan herhangi bir politikacı, dikkat dağıtmak isteyen ya da bunun bizi ilgilendirmediğini düşünecek kadar hayalperest olan herkes, insanlar diri diri yakılırken Trump'ı bir korkutma taktiği olarak kullanan herkes. Her iki tarafın da Filistinlileri yok etmek, polisi militarize etmek, barışçıl protestocuları düşmanlaştırmak için nasıl çabaladığını, teknoloji devlerinin Kongo'yu parçalamasına ve sermaye devlerinin Sudan'ı gömmesine izin vermek için anlaştığını fark etmeyen herkes. Bu yaşananlar karşısında sesinin, cesaretinin, ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun rolünün önemini anlamayan herkes için yeter!"

ABD'li aktör ve komedyen Aasif Mandvi de Refah'ta saldırı sonrası görüntüleri Instagram hesabına taşıdı.

Oyuncu John Cusack, X hesabından "Çadırlarda açlık çeken insanların üzerine atılan 2000 kiloluk bir bomba." paylaşımını yaptı. Cusack, ABD hükümetine de tepki göstererek, "Biz, iş başındaki şeytani imparatorluğuz. UCM'yi tanımıyoruz, Putin demokrasimizle alay ediyor ve Batı hakkında kesinlikle haklı." ifadelerini kullandı.

Ölümlere, Batılı ahlaki otoritenin son parçalanmış kalıntıları da dahil

Tunuslu sanatçı Dhafer Youssef de Instagram paylaşımında şunları kaydetti:

"Gazze birçok kişinin mezarlığı oldu. Ancak ölümlere, Batılı ahlaki otoritenin son parçalanmış kalıntıları da dahil. İsrail, Filistinlileri diri diri yakıyor. Gazze'de ortaya çıkan görüntüleri hiçbir zaman unutmayacağız. Tüm gözler, tanık olduğumuz en belgeli soykırımın üzerindeydi. Dün gece Refah'ta bir katliam daha yaşandı. Aralarında bebeklerin de bulunduğu insanlar diri diri yakıldı. Ekranınızda görebileceğiniz gerçek kafaları kesilmiş bebekler. Soykırımı durdurun. Şimdi ve sonsuza kadar özgür Filistin."

Yusuf İslam sosyal medya hesaplarından barış mesajı verdi.

Tunuslu şarkıcı Ghalia Benali, Suriyeli oyuncu Kinda Alloush, oyuncu Georgina Amoros, Suriyeli oyuncu Sulaf Fawakherji, DJ Snake ve Maher Zain, İsrail'e tepki gösteren sanatçılar arasında yer aldı.

Türkiye'den tepkiler

Haluk Levent, X hesabından "Geçtiğimiz ay Refah'a girmişti İsrail. Dünyanın gözü önünde. Yerle bir etmeye başladı Refah'ı. Refah'ta yerlerinden edilen halk çadırlarda kalıyordu. İşte o çadırlara saldırdı İsrail. Çoluk çocuk 42 ölü. Hitler'den ne farkın var Netanyahu. Kahrol emi!!" ifadeleriyle öfkesini dile getirdi.

Usta oyuncu Ediz Hun da Gazze'den bir fotoğrafla "İnsanlığın bittiği noktadayız." paylaşımını yaptı.

Şarkıcı Hadise, Al Jazeera'nın Refah'ta yaşananlara dair haberini paylaşarak, "Bunun durması için daha ne kadar çocuğun, annenin, ailenin öldürülmesi gerekiyor? Her gün bu korkunç gerçeğe uyandığımıza inanamıyorum." diyerek üzüntüsünü aktardı.

Şarkıcı Göksel, X hesabından "Gazze'de çadırlara bile bombalar yağıyor! Bu çağda bu korkunçluk, bu vahşilik, bu hissizlik. Dijitalleşme, medeniyet, yapay zeka falan derken, duyguları körelmiş, yeni insan böyle daha çirkin, daha ilkel." ifadelerini kullandı.

Gülben Ergen, "#RafahOnFire" etiketiyle "İnsanlar değil insanlık ölüyor! Dünyanın gözü önünde aylardır bu katliam yaşanıyor ve durdurulamıyor! Yazıklar olsun. Biz sadece hayata benzeyen bir hayatı hayal ettik..." dedi.

Armağan Çağlayan, "Refahta tam bir katliam gerçekleşti. Bütün dünyanın ses çıkartma zamanı çoktan gelmedi mi?" paylaşımı yaptı.

Grafiti sanatçısı Muhammet Emin Türkmen, oyuncu Ruhi Sarı, Mabel Matiz, Ebru Gündeş, Ümit Erdim, Uğur Bilgin, İsmail Türüt, Murat Kekilli, Engin Altan Düzyatan, Çağla Şikel, Ceyda Düvenci, Gamze Erçel, Özge Törer, Faruk Aran, Gülben Ergen, Erkan Avcı, Vildan Atasever, Afra Saraçoğlu ve Alican Aytekin, Refah'taki saldırıyı aktaran afişleri sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Dijital içerik üretici Ömer Başdoğan, Gökhan Ünver ve Cem Özkök de Refah'ta yaşananlara dair tepki gösteren paylaşımlarda bulundu.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Miller (BM) Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, X sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'ye son büyük saldırısıyla ilgili mesaj paylaştı.

BM Genel Kurul Başkanı Francis, X'teki kurumsal hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Refah'a yönelik saldırısında dehşete düştüm; bildirildiğine göre barınak ve güvenlik bulma umuduyla en az 45 kişi öldü." diye yazdı.

"İsrail'i UAD'nin (Uluslararası Adalet Divanı) emirlerine uymaya çağırıyorum." ifadesine yer veren Francis, Gazze'de "siviller için güvenli bir yer kalmadığını" belirtirken saldırıların "durdurulması" çağrısında bulundu.

UNICEF Başkanı Russel da, aynı platformdaki paylaşımında, "Refah'ta bombalanan çadırlardan çıkan yanmış çocuk ve ailelerin görüntüleri hepimizi şok ediyor. Derme çatma çadırlarda barınan çocukların öldürüldüğü yönündeki haberler vicdana sığmaz." ifadelerine yer verdi.

Russel, "7 aydan fazla bir süredir, binlerce çocuğun ölmesine veya yaralanmasına neden olan bu trajediye tanık olduk." diye yazdı.

Bu tür bir cezasızlık devam edemez

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths X'te, Gazze'deki mülteci kampına yapılan saldırı hakkında, "İsrail'in dün gece Refah'a düzenlediği hava saldırısında, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda kişinin diri diri yakıldığı bildirildi." ifadelerini kullandı.

"Bu tür bir cezasızlık devam edemez." diyen Griffiths, sivillerin korunarak onlara "güvenli bir yer sağlanması" ve "yardımların ulaşmasına izin verilmesi" yönünde çağrıda bulundu.

Dün gece yaşananlar en son ve muhtemelen en acımasız iğrençlikti

Martin Griffiths, İsrail'in Gazze'ye yaptığı son saldırıyla ilgili yaptığı ikinci bir açıklamada, ifadelerini daha da sertleştirirken Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını "defalarca" söylediklerini hatırlattı.

BM'nin internet sayfasından paylaşılan açıklamada Griffiths, "Refah'a yapılacak askeri operasyonun katliamla sonuçlanabileceği uyarısını da yapmıştık. Sonuçlarını dün geceki kesinlikle kabul edilemez saldırıda gördük." şeklindeki sözlerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Saldırının Gazze halkı açısından bir savaş suçu mu yoksa trajik bir hata mı olduğu konusunda hiçbir tartışma yok. Dün gece yaşananlar en son ve muhtemelen en acımasız iğrençlikti.

Buna hata demek, ölenler, acı çekenler ve hayat kurtarmaya çalışanlar için hiçbir şey ifade etmeyen bir mesajdır."

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın, saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına 26 Mayıs'ta saldırı düzenlemiş, saldırıda en az 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Görgü tanıkları, "İsrail ordusunun bombardımanı kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden oldu. Bu kamp, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentinde, İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgede yer almıyor." demişti.

Tanıklar, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini belirtmişti.

Editör: Oğuzhan Arslan